Jdi na obsah Jdi na menu
 


elektronická homilie půlnoční 2021

půlnoční

article preview

Bratři a sestry,

Písmo Svaté půlnoční mše je cenné tím, že pro naši dobu nás bezprostředně vtahuje do dění Betléma, a tak umožňuje každému plnohodnotné setkání s živým Kristem. Ježíš z Nazareta je skutečná historická postava, o které se nevyjadřuje pouze křesťanská biblická tradice, ale i ti, kteří Jej zrovna dvakrát nectili, tedy pohané a židé. Mezi ně patří tací autoři, jako Suetonius, Plinius mladší, Josef Flavius, anebo Cornelius Tacit. Písmo svaté se rovněž dnes opírá o historické zasazení Ježíšova narození v Betlémě do kontextu událostí, stejně jako přesné naplnění proroctví Starého zákona. V uších nám ještě rezonuje proroctví proroka Micheáše o Betlému Efratském. Maličký je mezi Judskými městy, ale z něho vyjde spása a naděje. Svatý Lukáš v evangeliu dnešní půlnoci rovněž zasazuje naději do největšího děje tehdejších událostí. Císař Octavián, zvaný Augustus, nařizuje sčítání lidu po celém světě tehdejší Římské říše, a platí to pro každého. Tedy i pro Josefa z Nazaretu a jeho snoubenku Marii. Do naprosto všedních událostí úřední direktivy se naplní Mariin čas a přijde její hodina, jak píše Písmo. To je důležitá zpráva, že do naprosto všední pracovní doby a starostí přicházívá to největší a nejočekávanější Boží obdarování. Jako by Bůh chystal příchod do největšího očkování, do největších zmatků s dodavateli energií, jako by nám říkal, když lidé nejvíce myslíte na to, že už to dál nejde, jsem vám já, váš Bůh velmi blízko.

Pán volí svůj příchod nejkrásnějším způsobem, tedy zrozením v lidském těle. Proto mohl napsat svatý Pavel Titovi, že se projevila Boží dobrota, která přináší spásu všem lidem.

Hleďme, jak se nápadně podobá naše cesta do Betléma, ke každoroční Boží štědrosti, naší pouti životem, hle jak se podobá Betlémské setkání s Kristem, setkání s Ním na konci našeho života a věků. V Betlémě se zjevuje Boží štědrost, zahrnující každého člověka. Té štědrosti říkáme Boží milost, a ta v sobě obsahuje sílu, aby sdílel každý Boží dobrotu svými skutky. Ty jsou pro nás důležité a tvoří podstatnou esenci našeho života. Přáli bychom si, až se jednou ohlédneme za svým životem, aby naše životní cesta také byla prozářena takovým světlem, které se zjevilo v Betlémské krajině při obdržení Noviny plné radosti.

Myslíme tedy o dnešní noci na bytosti všech lidských stavů, které povolává Tichá a svatá noc k větší plnohodnotnosti vlastního života, obdarované v Betlémě.

Podstatná pravda o Ježíši Kristu, daná dogmatem, že Ježíš Kristus je pravý Bůh a skutečný Syn Boží, otevírá jakoby klíčem větu anděla Páně v Betlémě, která přesně vyjadřuje podstatu smysluplného a plnohodnotného života každého křesťana, a kterou potřebuje každý člověk slyšet rok co rok: „Sláva na výsostech Bohu, a na zemi pokoj lidem, ve kterých má Bůh zalíbení.

Amen

P. Miloslav Paclík

 

 
 


Poslední fotografie


Archiv

Kalendář
<< květen / 2024 >>


Statistiky

Online: 4
Celkem: 41801
Měsíc: 2457
Den: 119