Jdi na obsah Jdi na menu
 


elektronická homilie Boží hod 2021

Boží hod

article preview

Bratři a sestry,

námětem mé homilie na Boží hod Vánoční je rozdílný postoj dvou kategorií lidí, kteří jsou v podstatě konfrontováni s příchodem Krista.

Evangelista sv. Lukáš zaznamenává fakt, že v zájezdním útulku nebylo pro Něj místo, jiný překlad nabízí větu: protože se pro něj nenašlo místo pod střechou. Taková informace jasně evokuje skutečnost přijetí či odmítnutí Krista.

Všimněme si prosím, že stejnou konfrontaci musí učinit každý člověk, a to ve vztahu k víře v Boha a Ježíše Krista.

Na jedné straně je zde odmítnutí Svaté Rodiny v Betlémě, na druhé straně vidíme o něco dál zprávu evangelisty o pastýřích, kteří přijímají zprávu anděla a pobídku, aby šli přivítat děťátko do jeslí.

Na jedné straně podobně vidíme mnoho lidí odmítat víru a náboženství, i kdyby přinášelo s sebou milion dober, na druhé straně si všímáme opravdu upřímných duší, které se snaží žít podle Božího zákona.

Nutně nám vyvstává na mysli otázka: kde je důvod přijetí anebo odmítnutí živého Boha, nejen v Betlémě, ale i v životě?

Odpověď se nabízí právě uprostřed praktikování duchovního života, plného očekávání Kristovy blízkosti a příchodu. Chyba i příčina nesprávného přijetí anebo nepřijetí Boha může být v motivaci víry. Právě ony úkazy na nebi, ona znamení a naplnění proroctví jsou obrazem pohnutek ze strany Boha k přijetí víry.

Upřímné písně koled pastýřů jsou obrazem prosté a pokorné duše, která bez okolků přijímá zvěst Božího anděla k obdarování lidstva ze strany Boha.

Odborníci na ateizmus si všímají až osmi příčin zrodu ateismu, tedy uzavřených dveří lidských srdcí před přicházejícím Betlémským Hostem.

Mezi nimi zaujímá místo blahobyt, a ten vede jak v dobách narození Nazaretského, tak i v té naší, dnešní době.

Na druhé straně chudoba nemusí být vždy jen prostota od majetku, ale znázorňující postoj upřímného srdce, které neklade překážky jak k přijetí osoby, tak k přijetí Pravdy.

Tradice Církve reflektovala událost evangelia a dala prostor pro vznik nádherných koled. Pojďme je zpívat nejen dnes, a o svátcích, ale celým postojem svého života ke všemu, co děláme, a ke všem, které na světě potkáváme.

Amen

P. Miloslav Paclík

 
 


Poslední fotografie


Archiv

Kalendář
<< květen / 2024 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 41823
Měsíc: 2471
Den: 128