Jdi na obsah Jdi na menu
 


elektronická homilie 4. neděle adventní

elektronická homilie 4. neděle adventní

article preview

Bratři a sestry,

dnes by nám mohla pomoci v rozjímání čtvrté neděle adventní situace mnoha rodin i lidí, kteří v dnešní době uzavírají různé smlouvy, které jim zajišťují rozmanité potřeby života. Pokud smlouvu dodržuje, požívá z toho dobra, pokud nezachovává, pozbývá nejen profit, ale rovněž platí často i penále. Prorok Starého zákona rovněž poukazuje na smlouvu, zajišťující někdejšímu lidu požehnání a prosperitu duchovní.

To nám pochopitelně otevírá hned několik teologických témat. Ten dnešní prorok, Micheáš je považován za současníka proroka Izaiáše a znamením jeho doby je sociální nespravedlnost ve společnosti a beznaděj, přicházející s nebezpečím okupace nepřátelským sousedem, tedy Asyrskou říší. Velikým zklamáním té doby byla skutečnost, že králové Davidovy dynastie zavinili bídu svého lidu tím, že neplní své poslání. Hle, jak nám to připomíná bídu dnešního odkřesťanštělého světa, i moderní církve. Často nám je do pláče, jestliže se dožadujeme v očekávání naděje, která se ztrácí z rozdělení světa, společnosti, i dnešní Církve. Namísto, aby nám byl za lék ukazován Bůh, jsou nám nabízeny jako jed znepřátelené strany v podobě líbivé politiky. Proto hledáme často naději sami, a to nás zavádí na scestí ztráty víry.

Proto se tak rádi upínáme do starozákonního čtení k osobám, kte dostávají Boží povolání proroků, a ten dnešní, Micheáš, poukazuje svým nejznámějším výrokem na záchranu, která není očekávána. Porovnává se zde honosný Jeruzalém, a maličký mezi Judskými městy, tedy Betlém Efratský. Ukazuje nám dnes i na naši situaci, kdy čekáme spásu od západu, nebo nové vlády, anebo od viditelných autorit tohoto světa. Jedno rozčarování střídá druhé. Písmo svaté nás poučuje, že skutečná naděje se neobjevuje ani na východě, ani na západě, ale u Beránka Božího, který na sebe vzal hříchy světa!

Jakoby proto Bůh každým adventem a Vánocemi připomínal člověku: nespoléhej se na viditelné a světské naděje, ale na to co jsi dostal za příslib od svého Boha, který je k tobě jediný věrný. Lidé jsou mezi sebou tolik rozděleni a rozhádáni proto, že ztratili ze zřetele Boha.

Všimněme si ale geniálního Božského léku, který v sobě nenese ani moderní pokrok, ani přiklonění k tomu, či onomu názoru, ani nová vakcína, ale který přináší naše nebeská Maminka, která jako Panna rodí dítě, a s ním i naději celému lidskému rodu. Děťátko, které za nedlouho budeme opěvovat v Betlémě, odstraní veškeré boje i napětí mezi lidmi, doufejme i ve své Církvi, a přinese ten pokoj, který byl původně v ráji, a nadšení, které bylo znatelné na apoštolech o letnicích, a které nám dnes v moderní Církvi tolik chybí.

Maria, naše nebeská Maminko, potěš nás v našich bolestech, probuď nás v naší ospalosti a stůj při nás, až bude probíhat soud nad námi. Dej, abychom mohli Tvého božského Syna radostně přivítat, až přijde ve své slávě.

Amen

P. Miloslav Paclík

 
 


Poslední fotografie


Archiv

Kalendář
<< květen / 2024 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 41825
Měsíc: 2473
Den: 130